Εδώ θα βρείτε οδηγίες για να ξεκινήσετε το wiki και για προβλήματα που ίσως αντιμετωπίσετε.


Στο εργαλείο Discussion μπορείτε να ξεκινήσετε ένα θέμα συζήτησης για κάποιο πρόβλημα που συναντάτε,
Αυτό γίνεται επιλέγοντας το + New Post. Στο παράθυρο που ανοίγει στο Subject δίνεται μια σύντομη περιγραφή του προβλήματος ενώ στο Message μια αναλυτικότερη περιγραφή.

Γενικές οδηγίες:

  • Η συζήτηση για το περιεχόμενο της σελίδάς σας πρέπει να γίνεται στην περιοχή Discussion της σελίδας που επιμελείστε.
  • Μην αφαιρείτε tags από σελίδες καθώς μπορεί να επιρρεαστεί η δομή του wiki, μπόρειτε βέβαια να προσθέσετε κάποια tags αρκεί να είναι λίγα, σύντομα και περιγραφικά.
  • Στις σελίδες σας χρησιμοποιείστε απλή μορφοποίηση, μην βάζετε χρώματα ή άλλες γραμματοσειρές, εφαρμόστε πλήρη στοίχιση (alignment - justify).
  • Μην γράφεται μεγάλα τμήματα σε κάθε σελίδα, γράψτε για λίγο χρόνο, δέκα λεπτά περίπου και μετά αποθηκεύστε τη δουλειά σας.
  • Δεν μπορείτε να γράφετε ταυτόγχρονα δύο οι περισσότεροι στην ίδια σελίδα καθώς το σύστημα θα αποθηκεύσει μόνο την πιο τελευταία αλλαγή.

Πώς δημιουργώ μια νέα σελίδα;


Υπάρχουν δύο τρόποι:

1ος τρόπος:

Η διαδικασία για να δημιουργήσετε μια σελίδα είναι απλή, κοιτάξτε αριστερά, βλέπετε το σημείο που λέει New Page;
0002.JPG
0002.JPG

αυτό είναι!!! πατήστε πάνω του και θα εμφανιστεί:
0001.JPG
0001.JPG

Δώστε σαν Page Name το όνομα της σελίδας την οποία δημιουργείτε, προσέχοντας βέβαια να μη δημιουργήσετε κάτι που ήδη υπάρχει. Στο Add Tags μπορείτε να βάλετε αν θέλετε κάποιες λέξεις κλειδιά που έχουν σχέση με τη συγκεκριμένη σελίδα. Μετά πατήστε το Create. Συγχαρητήρια η σελίδα σας δημιουργήθηκε!!!

2ος τρόπος:

Υπάρχει και άλλος τρόπος δημιουργίας νέας σελίδας, πιο συγκεκριμένα:
εάν έχετε δημιουργήσει ήδη μια σελίδα, τότε κάποιες από τις λέξεις της μπορούν να αποτελούν σύνδεσμο σε νέες σελίδες του Wiki.
Ανοίξτε τον editor (Edit πάνω δεξιά) και επίλέξτε την λέξη - όρο που επιθυμείτε. Πατήστε το Link
0006.JPG
0006.JPG

και μετα στο μενού που θα ανοίξει το Wiki Link, όπως στην εικόνα:
0007.JPG
0007.JPG

στο Page Name γράψτε τον τίτλο της νέας σας σελίδας. Πατήστε Add Link. Μπορείτε τώρα οποιαδήποτε στιγμή να επισκεφτείται αυτόν τον σύνδεσμο και να αρχίσετε να δημιουργείται την σελίδα που επιθυμείτε.

Πώς γράφω σε μια σελίδα;

Αφού επιλέξετε τον τίτλο της σελίδας (προσθέτοντας ή όχι κάποια tags) θα φτάσετε στον editor του περιβάλλοντος
0003.JPG
0003.JPG

ο editor είναι ένα περιβάλλον που δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε κείμενο ή να το τροποποιήσουμε,
τα πλήκτρα B I και U σας είναι γνωστά ενώ το Τ δίνει τη δυνατότητα να αλλάξετε άλλα στοιχεία της μορφοποίησης όπως γραμματοσειρά, μέγεθος, χρώμα, στοίχιση. Πιο δίπλα μπορείτε να αλλάξετε το μέγεθος των χαρακτήρων σας, να δημιουργήσετε λίστες με αριθμούς ή bullets ή να βάλετε μια μπάρα ώστε να χωρίσετε τη σελίδα σας σε περισσότερα τμήματα, π.χ. για τν βιβλιογραφία. Όταν τελειώσετε τη συγγραφή της σελίδας μπορείτε να δείτε πώς θα φαίνεται πατώντας το Preview που βρίσκεται πάνω δεξιά στον editor. Αν είστε ικανοποιημένοι πατήστε το Save και η δουλειά σας θα αποθηκευτεί. Μπορείτε να κάνετε αλλαγές ή να τη συνεχίσετε κάποια άλλη φορά. Πατώντας το Cancel ακυρώνονται οι αλλαγές που κάνατε.Πώς τροποποιώ ή προσθέτω σε μια σελίδα;Για να τροποποιήσω μια σελίδα πρέπει πρώτα πρώτα να υπάρχει. Την αναζητώ μέσα από το πλαίσιο αναζήτησης που βρίσκεται αριστερά και μετά επιλέγω το EDIT που βρίσκεται στο δεξί μέρος της σελίδας.

0004.JPG
0004.JPG


από εκεί και πέρα τα πράγματα είναι απλά, εμφανίζεται το κείμενο που υπάρχει και έχετε τη δυνατότητα να το τροποποιήσετε σύμφωνα με όσα έχετε επιθυμείτε.Πώς δημιουργώ ένα σύνδεσμο με μια άλλη σελίδα του Wiki;Για να δημιουργήσετε ένα σύνδεσμο με μια προϋπάρχουσα σελίδα την επιλέγετε κρατώντας το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού πατημένο π.χ.:

0005.JPG
0005.JPG


μετά πατάτε το πλήκτρο Link

0006.JPG
0006.JPG

στο παράθυρο που θα εμφανισθεί στην επιλογή Page Name επιλέξτε το chose an existing page και θα εμφανισθεί ένα μενού με τις σελίδες που έχουν ήδη δημιουργηθεί, επιλέξτε την κατάλληλη και μετά το Add Link.

Πως δημιουργώ ένα σύνδεσμο με μια εξωτερική σελίδα;Για να δημιουργήσετε ένα σύνδεσμο με μια "εξωτερική" σελίδα επιλέγετε τη λέξη που θέλετε κρατώντας το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού πατημένο π.χ.

0005.JPG
0005.JPG


μετά πατάτε το πλήκτρο Link

0006.JPG
0006.JPG

στο παράθυρο που θα εμφανισθεί ανοίξτε την καρτέλα External Link και θα εμφανισθεί ένα νέο μενού, στη θέση Address βάζετε τη διεύθυνση της εξωτερικής σελίδας και μετά πατήστε το Add Link.


Πώς προσθέτω μια εικόναΓια να προσθέσετε μια εικόνα στην σελίδα σας πηγαίνετε στο Edit και μετά στο File, μετά υπάρχουν δύο τρόποι, σαν αρχείο μέσα από το wiki, ή σαν external. Προτείνω το πρώτο, που γίνεται έχοντας πρώτα αποθηκεύσει την εικόνα σας στον υπολογιστή σας. Πηγαίνετε στο +Upload file και μετά στο menu που εμφανίζεται βάζετε το σημείο που βρίσκεται η εικόνα στον υπολογιστή σου. Μετά επιλέγετε άνοιγμα, εδώ καλό είναι να βάζετε εικόνες σε μορφή .jpg καθώς έχουν μικρότερο μέγεθος. Μετά αναζητάτε την εικόνα μέσα στα αρχεία του wiki μέσα από το ίδιο μενού και την βάζετε στη σελίδα σας. Η εικόνα μπορεί να στοιχηθεί: αριστερά - κέντρο - δεξιά και καλό είναι να της βάζετε λεζάντα με το add caption.

Πως ζητάω βοήθεια;Επιλέξτε από το Μενού που βρίσκεται αριστερά τη βοήθεια και μετά το εργαλείο Discussion όπου μπορείτε να ξεκινήσετε ένα θέμα συζήτησης για κάποιο πρόβλημα που συναντάτε.
Αυτό γίνεται επιλέγοντας το + New Post, στο παράθυρο που ανοίγει στο Subject δίνεται μια σύντομη περιγραφή του προβλήματος ενώ στο Message μια αναλυτικότερη περιγραφή.